Το παρακάτω σχέδιο Π.Δ. εστάλει από την σχολή ΜΗΧ.Ο.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης.
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. ..............
2. Την γνώμη της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του διατάγματος αυτού, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Ο απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος ορίζεται ως «Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων», με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έχει εκπαιδευτεί σε θέματα που αφορούν σε: (α) έρευνα, εντοπισμό, εξόρυξη, παραγωγή και αξιοποίηση ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών και υδάτων, (β) συλλογή και επεξεργασία τηλεπισκοπικών δεδομένων και εφαρμογές Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, (γ) σχεδιασμό, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων, λατομείων, λιγνιτορυχείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που παράγουν και αξιοποιούν πρώτες ύλες, (δ) διαχείριση υδάτινων πόρων, (ε) σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση υπαίθριων, υπόγειων και ειδικών γεωτεχνικών έργων, (στ) τεχνολογία κεραμικών και υάλου, (ζ) την ασφάλεια της εργασίας, (η) διαχείριση της ποιότητας και (θ) όλα τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις ανωτέρω δραστηριότητες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων έχει δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες επιστημόνων κατά το μέρος που αντιστοιχεί στις επιστημονικές του γνώσεις, σε μελέτη, σχεδιασμό, επίβλεψη και πραγματογνωμοσύνες στα παρακάτω αντικείμενα:
1. Διερεύνηση του εδάφους και υπεδάφους με γεωτρητικές, κοιτασματολογικές, γεωφυσικές, γεωχημικές, ορυκτολογικές και άλλες μεθόδους, με στόχο την ανίχνευση, εντοπισμό και αξιολόγηση ορυκτών πόρων, την κατασκευή τεχνικών έργων, την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κλπ.
2. Εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών (μεταλλευμάτων, βιομηχανικών και ενεργειακών ορυκτών, μαρμάρων, διακοσμητικών λίθων και αδρανών υλικών), με επιφανειακές, υπόγειες ή υποθαλάσσιες μεθόδους.
3. Εκμετάλλευση και αξιοποίηση ενεργειακών ταμιευτήρων και ειδικότερα υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κλπ.).
4. Εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων καθώς και ενεργειακών συστημάτων αβαθούς γεωθερμίας.
5. Εκμετάλλευση υπόγειου υδατικού δυναμικού και έργα προστασίας, διαχείρισης και εμπλουτισμού των υδροφορέων.
6. Εμπλουτισμός ή/και επεξεργασία ορυκτών πρώτων υλών με φυσικές ή και χημικές μεθόδους.
7. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographical Information Systems, GIS) σε γεωτεχνικές, μεταλλευτικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές. Διαχείριση χωρικών δεδομένων προσδίδοντας τους προστιθέμενη αξία και νέες δυνατότητες αξιοποίησης.
8. Συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση τηλεπισκοπικών δεδομένων.
9. Ανάλυση δεδομένων με γεωστατιστικές μεθόδους και εφαρμογή τους σε μεταλλευτικές και περιβαντολλογικές
10. Παραγωγή δομικών και διακοσμητικών υλικών με χρήση βιομηχανικών ορυκτών ή μεταλλευμάτων, πυρίμαχων υλικών, κεραμικών προϊόντων και προϊόντων υάλου.
11. Παραγωγή τσιμέντου, μονωτικών και πληρωτικών υλικών, κονιαμάτων (γύψος, κλπ.).
12. Έλεγχος ποιότητας και πιστοποίησης ορυκτών, βιομηχανικών ορυκτών και προϊόντων που προέρχονται από αυτά.
13. Έλεγχος ποιότητας και πιστοποίηση ιδιοτήτων γεωυλικών.
14. Διάνοιξη σηράγγων, μικροσηράγγων και φρεάτων καθώς και ανόρυξη γεωτρήσεων..
15. Ειδικά υπόγεια έργα όπως αποθηκευτικοί χώροι, δεξαμενές, χώροι διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων κλπ.
16. Εξορυκτικά και τεχνικά έργα όπου απαιτείται η χρήση εκρηκτικών υλών (εκβραχισμοί, καθαιρέσεις κτιρίων και άλλων κατασκευών κλπ.), καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης, εμπορίας, καταστροφής και διακίνησης εκρηκτικών υλών.
17. Τεχνικά και γεωτεχνικά έργα όπου απαιτούνται εκσκαφές και μετακινήσεις γαιών, σταθεροποιήσεις πρανών, ενίσχυση εδαφών και πετρωμάτων κλπ.
18. Πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
19. Παραγωγή και διαχείριση πρωτογενούς ενέργειας.
20. Παρακολούθηση, συλλογή, επεξεργασία και διάθεση στερεών, υγρών και αέριων βιομηχανικών αποβλήτων, αστικών λυμάτων και στερεών απορριμμάτων.
21. Ανακύκλωση και ανάκτηση χρήσιμων υλικών με μεθόδους εμπλουτισμού, μεταλλουργικές τεχνικές ή άλλες τεχνολογίες.
22. Απορρύπανση εδαφών.
23. Προστασία περιβάλλοντος από εξόρυξη και επεξεργασία ορυκτών πρώτων υλών, καθώς και συναφών δραστηριοτήτων.
24. Αποκατάσταση περιβάλλοντος σε εγκαταλελειμμένους μεταλλευτικούς, μεταλλουργικούς και άλλους βιομηχανικούς χώρους.
25. Ανάπτυξη και διαχείριση συστημάτων ποιότητας και πιστοποίησης προϊόντων, μονάδων, διαδικασιών κλπ., στις δραστηριότητες που περιγράφονται στις παραγράφους 1 έως 24 του παρόντος άρθρου.
26. Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στις δραστηριότητες που περιγράφονται στις παραγράφους 1 έως 24 του παρόντος άρθρου.
27. Εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου στις δραστηριότητες που περιγράφονται στις παραγράφους 1 έως 24 του παρόντος άρθρου.
Επιπλέον, ο Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων έχει δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης σε:
Α) Ερευνητικά κέντρα και εργαστηριακές μονάδες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες που περιγράφονται στις παραγράφους 1 έως 27 του παρόντος άρθρου.
Β) Νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, οργανισμούς περιφερειακής ανάπτυξης, δημόσιους οργανισμούς καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες που περιγράφονται στις παραγράφους 1 έως 26 του παρόντος άρθρου.
Γ) Δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια εκπαίδευση στη βάση του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Δ) Επιχειρήσεις αντιπροσώπευσης και εμπορίας μηχανημάτων έργων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου